Apa este importanta pentru plante si animale atat ca mediu
ambient cat si prin caracteristicile ei chimice, ea continand circa
100.000 de compusi chimici si mai mult de 50 de substante minerale.
Este important de stiut ca apa menajera, de izvor sau de fantana
este transparenta si incolora; dar odata introdusa in acvariu,
impreuna cu celelalte componente ale acestiua, incepe sa se
transforme ca urmare a proceselor de viata. Inainte de introducerea
plantelor si a pestilor, apa trebuie lasata sa stea in acvariu
cateva zile.
Clorul este in mod normal indepartat din apa la
umplerea acvariului, dar pentru siguranta, ar trebui aplicata o
aerare viguroasa timp de 12 ore. Mai intai apa va avea o culoare
usor albastruie, apoi va deveni alburie intr-o saptamana sau doua.
Acesta ar fi momentul adecvat popularii bazinului. Ca urmare, apa va
capata o tenta galbuie, actionand extrem de favorabil asupra
dezvoltarii vietii in acvariu.
Un alt lucru foarte important care trebuie cunoscut
este faptul ca niciodata nu se schimba toata apa din acvariu. Nu se
va inlocui niciodata mai mult de 1/2 din volumul acvariului. Daca nu
se procedeaza astfel, se poate ajunge pana la moartea pestilor si a
plantelor. De asemenea, pentru un numar mare de pesti, se va apela
la mijloace fizice de aerare, pentru imbogatirea oxigenului din apa.
In acest scop se folosesc pompe de aer, care se gasesc la magazinele
de specialitate.
Temperatura este o caracteristica importanta a apei. Ea trebuie
ajustata conform necesitatilor fiecarei specii in parte, pentru o
adaptare optima a acestora la acvariul personal. De asemenea,
schimbarile de temperatura trebuie efectuate pe cat posibil lent. In
general, vietuitoarele se impart in doua mari categorii: cele de apa
rece si cele apa calda. In acvariile de apa rece se cresc plante si
pesti in jurul temperaturii de 4-20 gr.C. In cele de apa calda se
cresc in general plante si pesti exotici, la temperaturi de 20-30
gr.C.
Masurarea temperaturii apei se face cu ajutorul
termometrului, care trebuie sa fie cat mai exact cu putinta.
Mentinerea ei se face cu ajutorul termostatului, care se gaseste la
magazinele de profil.
Duritatea este si ea foarte importanta. Duritatea apei este
determinata de concentratia sarurilor de calciu si magneziudin apa
si se exprima in grade germane. Apa se clasifica astfel: apa moale
(0-10dH), apa potrivit de dura (10-20 dH) si apa dura (20-30 dH).
In
mod normal, apele dulci sunt neutre sau usor acide, pe cand cele
dure sunt de obicei alcaline. Unii pesti se adapteaza la orice fel
de apa. Altii au necesitati diferite pentru etape diferite din viata
lor. In acest sens un exemplu comun este inmultirea pestilor, care
este stimulata la unii pesti prin trecerea de la apa dura la apa
moale.
Algele se inmultesc din belsug apa dura, iar inlocuirea unei
parti a a apei cu alta curata nu va duce, cum s-ar putea crede, la
disparitia ei. Solutia ar fi inlocuirea cu o apa mai moale.
Determinarea duritatii se face folosind teste, care se gasesc in
comert.
Duritatea poate fi de doua feluri: temporara si
permanenta, categorisire inportanta pentru modificarea gradului de
duritate. Cea temporara se schimba simplu: se fierbe apa inainte de
a fi introdusa in bazin (si se raceste, bineinteles). Pentru
modificarea duritatii permanente este nevoie de substante speciale,
care se gasesc de asemenea in magazinele de profil. Duritatea de
ambele tipuri se poate atenua prin diluare: prin introducerea de apa
moale se va reduce duritatea.
Cantitatea
de ioni de hidrogen din apa determina aciditatea apei. Aceasta se
masoara pe scara pH-ului (pondus hydrogenii). Cea mai acida reactie
este 0, iar cea mai alcalina, 14. Fireste, pH-ul egal cu 7 este
neutru. La fel ca si duritatea, aciditatea se stabileste cu ajutorul
testelor. Pestii se pot adapta la schimbari ale pH-ului de ordinul a
cinci zecimi. Un salt de doua puncte insa, ar putea fi fatal.


De multe ori pesti perfect sanatosi mor cand sunt
mutati in bazine
cu o mare diferenta de pH. De aceea se procedeaza
in
felul urmator: mai intai se lasa sa pluteasca in bazin punga cu
pesti 10-15 minute (pentru egalizarea temperaturilor);
apoi
se amesteca treptat apa de transport cu cea din acvariul de
destinatie, dupa care sunt introdusi definitiv in acvariu. Pe piata
se gasesc mai multe produse care permit modificarea si controlarea
valorii pH-ului. Nu multi au in Romania instrumente de masura
precise, ca ph-metrul electronic Sera din imagine; se pare ca aceste
produse nu fac cu ochiul comerciantilor nostrii, personal nu am
vazut in vitrina nici unui magazin asa ceva (ca sa nu vorbim de
instalatii de CO2). Sa fie de vina doar pretul
sau
lipsa informatiei in domeniu isi spune cuvantul?
In acvariile unde nu se foloseste filtrarea biologica a apei,
pestii pot fi afectati de nitriti, care actioneaza ca o otrava.
Motivul este ca desi filtrele mecanice si chimice indeparteaza
sedimentele aflate in suspensie si absorb unele materii dizolvate in
apa, ele nu fac fata la toti poluantii prezenti.
Se poate verifica nivelul lor folosind kituri de testare a
nitritilor, care masoara cantitatea de de nitrogen (N) in mg/l. Un
mg de nitrogen este egal cu 3.3 mg de nitriti (NO2) si reprezinta
nivelul critic, peste care sanatatea pestilor ar putea avea de
suferit.
Nivelul de 0.1 mg de nitrogen este inofensiv, in timp
ce 0.5 mg indica faprtul ca descompunerea materiilor organice nu
este completa. Motivele datorita carora nivelul de nitriti creste
sunt: existenta a mari depozite de reziduuri pe fundul bazinului;
filtre foarte murdare, necuratate; neinlocuirea periodica a unei
parti a apei; supraalimentarea pestilor, care duce la acumularea de
mancare in descompunere in bazin; upraaglomerarea acvariului. Pentru
a corecta nivelul de nitriti, se inlocuieste circa 80 % din
cantitatea de apa, inlaturand toate resturile existente in bazin,
ajustandu-se si temperatura la nivelul celei deja existente in bazin.
Binenteles ca se pot urmari si alte caracteristici ale apei. Uneori,
pentru reproducerea unei specii mai pretentioase este necesar sa
imitam conditiile din natura. Despre metodele si echipamentele de
filtrare a apei puteti citi in sectiunea echipamente.